Današnji zahtevi po pitanju zaštite životne sredine imaju veliki uticaj na javne zgrade. U javnim zgradama radno vreme je znatno duže, zdravstveni i bezbednosni propisi su znatno strožiji, a potrošnja energije je veoma značajna kako sa aspekta zaštite životne sredine, tako i sa finansijskog aspekta.

Kako bi se smanjila potrošnja energije, kao i operativni troškovi javnih zgrada potrebno je integrisati različite sisteme kao što su sigurnosni sistemi, sistemi upravljanja rasvetom, sistemi grejanja, hlađenja i ventilacije u jedinstven centralni sistem upravljanja. Centrali sistemi upravljanja čine zgradu „inteligentnom“, odnosno omogućavaju da svi sitemi unutar jedne zgrade funkcionišu na zajedničkoj platformi.

Zahvaljujući otvorenim sistemima kao što su BACnet, Modbus, KNX i EnOcean svi elementi sistema komuniciraju na zajedničkom jeziku čime je u mnogome smanjeno kabliranje i povećana funkcionalnost svih sistema.

Bilo da su u pitanju muzeji, biblioteke, aerodromi, šoping molovi ili drugi javni objekti centralni sistem omogućava idealnu temperaturu u svakoj pojedinačnoj prostoriji prema nameni. Rasveta i žaluzine takođe rade zajedno – roletne se u odnosu na spoljašnje parametre spuštaju kako bi zaštitile prostoriju od pregrevanja ili se podižu kako bi omogućile ulazak sunčevih zraka i smanjile potrebu za grejanjem. Rasveta se dimuje u zavisnosti od osvetljaja i položaja žaluzina, a prisustvo ljudi se detektuje kako bi se prilagodio osvetljaj i klima u prostoriji.

Zajednička kontrola svih sistema u velikoj meri utiče na smanjenje troškova održavanja zgrade, pri tom doprinoseći povećanom komforu zaposlenih kao i posetilaca.

Reference

Pogledajte naše reference rezidencijalnih, komercijalnih i javnih objekata koje smo radili.

Naše reference

Partneri

  • ABB logo
  • Features
  • Features
  • Features